Hoe wordt het geld besteed?
Voor Limburg
Nog steeds wordt een hoog aantal mensen in Limburg door een hart- of vaatziekte getroffen. Een zorgwekkend gegeven dat onze volle aandacht verdient. Artsen en onderzoekers van het Maastricht Hart+Vaat Centrum, artsen van Maastricht UMC+ en Zuyderland en huisartsen uit de regio strijden tegen dit ernstige probleem, maar hebben uw hulp hard nodig!
De opbrengst van Loop met je dokter 2023 gaat dan ook o.a. naar onderstaande projecten:
Vrouwelijke vorm van hartfalen
Het tweede project gaat over de vrouwelijke vorm van hartfalen. Bij vrouwen komt namelijk de hartziekte diastolisch hartfalen vaak voor. Het onderzoek van dr. Vanessa van Empel spitst zich erop toe, waarom deze specifieke uiting van hart- en vaatziekten juist bij vrouwen voorkomt. Hart- en vaatziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen, terwijl de signalen dat er iets mis is met het hart toch pas laat worden herkend. Om dit te veranderen is onderzoek noodzakelijk om de vrouwelijke vorm van hartfalen eerder te herkennen en zo de behandeling beter af te kunnen stemmen op de behoefte van vrouwen.
Plotse hartstilstand
Het project van het team van Prof. dr. Paul Volders en dr. Rachel ter Bekke betreft erfelijke factoren van hartstilstand. Eén op iedere vijf Nederlanders overlijdt aan een plotse hartstilstand. Deze dief in de nacht komt vaak onverwacht. Meestal is kransslagaderverkalking de boosdoener, maar erfelijke factoren spelen ook een belangrijke rol. Voornamelijk (maar niet uitsluitend) bij jongere patiënten. Een ‘foutje’ in het DNA kan ervoor zorgen dat hele families te maken krijgen met hartklachten. Door onderzoek van DNA binnen de patiënt en zijn familie, kan men meer te weten komen over het optreden van hartaandoeningen zoals plotselinge hartstilstand. Hierdoor wordt vroegtijdige opsporing van risicopatiënten mogelijk. Daarmee kunnen we levens redden van mensen die vaak nog in de bloei zijn van hun leven. Kortom, dit project is niet alleen van belang voor Limburgse families, maar uiteindelijk voor de hele bevolking.
Hartritmestoornissen
Vanuit het Maastricht UMC+ werkt prof. dr. Harry Crijns aan een onderzoek dat moet leiden naar een remedie tegen boezemfibrilleren, in de volksmond beter bekend als ‘hartritmestoornissen’.
Reanimatieonderwijs
Het eerste project betreft reanimatieonderwijs in het voortgezet onderwijs door Taskforce QRS Maastricht, gestart door prof. dr. Ton Gorgels. De enige kans op overleven bij een hartstilstand is als er iemand in de buurt is die weet hoe te reanimeren. Onze ambitie is ervoor te zorgen dat over enkele jaren een complete generatie kan reanimeren door reanimatieonderwijs op middelbare scholen.