Melanie Acampo - de Jong

Steun onderzoek naar hart- en vaatziekten en koop loten bij mij!

( Algemeen Inschrijfgeld  )

Meer dan 530.000 patiënten in Nederland gebruiken bloedverdunners vanwege een hartritmestoornis, een bloedpropje in de longen (longembolie) of been (trombosebeen). Tot recent was het noodzakelijk deze patiënten te monitoren via bloedcontroles bij de trombosedienst. Sinds enkele jaren zijn er nieuwe bloedverdunners op de markt, de zogenaamde DOACs, waarbij deze controles niet geadviseerd worden. Onderzoek heeft aangetoond dat DOACs net zo effectief zijn als de oude bloedverdunners maar minder bloedingen geven. Om die reden gebruikt tegenwoordig 60-70% van de patiënten met antistolling een DOAC. In wetenschappelijke studies zijn kwetsbare ouderen ondervertegenwoordigd en dat terwijl er momenteel sprake is van dubbele vergrijzing (mensen worden ouder én het aantal ouderen neemt toe). Wij voerden een klein oriënterend onderzoek uit naar de werking van DOACs in kwetsbare ouderen. We zagen dat bij de helft van de ouderen die werd opgenomen in het ziekenhuis en bij 36.4% die de polikliniek bezocht de DOAC te sterk of te zwak werkt. Dit kan ernstige gevolgen zoals bijvoorbeeld een bloeding of trombose hebben. Of dit voor alle kwetsbare ouderen geldt en wat daadwerkelijk de gevolgen zijn willen wij verder onderzoeken om uiteindelijk een advies te kunnen geven over veilig(er) gebruik van DOACs in kwetsbare oudere patiënten.

Ik vind onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg belangrijk en zet daarom mijn beste beentje voor bij Loop met je dokter! Steun Limburgs onderzoek en koop loten bij mij. Samen roepen we hart- en vaatziekten in Limburg een halt toe en je maakt ook nog eens kans op mooie prijzen!

11/09/2023
17:10

Stephanie

Bekijk alle

Loop met je dokter wordt elk jaar georganiseerd door Hart en vaat onderzoekfonds Limburg. Dit fonds steunt medisch-wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten in het Maastricht UMC+ en de Limburgse partnerziekenhuizen. Hart en vaat onderzoekfonds Limburg zet zich ook in voor de bewustwording van een gezonde leefstijl: dit is een eerste stap naar het voorkomen van hart- en vaatziekten.